Sophie Grigson

Dyniowe risotto


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dyniowe risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg miąższu dyni

pokrojonego w centymetrową kostkę

1 cebula

drobno posiekana

50-60 g masła

2 listki szałwii

posiekane

2 pomidory

bez skórki i pestek

pokrojone w drobną kostkę

1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina

2 szklanki ryżu arborio (do risotto)

500 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

40-50 g startego parmezanu albo pecorino

garść drobno posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na dużej głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła, a gdy się zeszkli, dodaj dynię. Dopraw warzywa szałwią i mieszaj, aż dynia wchłonie większość masła. Dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dolewaj po 1 chochli bulionu i bezustannie mieszaj. Kolejną porcję bulionu dodawaj dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twardawe i sprężyste w środku (al dente), dodaj resztę masła i starty parmezan lub pecorino. Starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na minutę. Posyp natką pietruszki i szybko podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.