Marta Dymek

Dyniowe ciasto z czarnym sezamem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

odsłon: 3509

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Suche składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

¾ szklanki trzcinowego cukru

2 łyżki czarnego sezamu

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka sody

szczypta soli

Mokre składniki:

1 szklanka puree z dyni

½ szklanki delikatnego oleju roślinnego

⅓ szklanki mleka roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego

skórka otarta z pomarańczy

¼ szklanki cukru pudru

1 - 2 łyżeczki soku z pomarańczy oraz czarny sezam

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mokre składniki połączyć w małej misce.
Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta.
Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 45 - 50 minut.
Gotowe ciasto wyjąć na blat i pozostawić do przestudzenia.
W tym czasie cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i wymieszać na gęsty lukier, następnie oblać nim ostudzone ciasto i na koniec obsypać jeszcze sezamem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona dynia piżmowa z jogurtem z pomidorami i kaparami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

23.08.2016 09:11

CYTUJ

Mogę użyć zamiast mąki orkiszowej mąki o obniżonej zawartości glutenu np. tą z polskich młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.