Dynia piżmowa z omułkami

Dynia piżmowa z omułkami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 2 kg omułków
  • 2 pokrojone w duże kawałki cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 750 ml wody
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka stołowa szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa matki
  • 1 łyżka stołowa trybuli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Omułki umyj w zimnej wodzie i oczyść. Mocno postukaj, żeby się zamknęły. Do rondla wrzuć cebule pokrojone w duże kawałki. Dodaj czosnek. Wlej białe wino i wodę. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprowadź do wrzenia, dorzuć omułki. Po paru minutach omułki się otworzą. Odcedź i zachowaj wywar. Mięso wyjmij z muszli. Dynię piżmową przekrój na pół. Łyżką usuń nasiona. Podziel na mniejsze części. Odkrój miąższ od skóry. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć drobno posiekane cebule i kawałki dyni. Wyciśnij duży ząbek czosnku. Smaż na silnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wywar z gotowania omułków przecedź przez gęste sito albo muślin. Dolej do warzyw, gotuj przez 15 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw pieprzem. Dodaj omułki, podgrzej na małym ogniu. Dorzuć masło. Przełóż do salaterki. Posyp świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Podawaj z chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA