Gary  Rhodes

Dynia piżmowa z omułkami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Dynia piżmowa z omułkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg omułków

2 pokrojone w duże kawałki cebule

2 duże ząbki czosnku

150 ml białego wina

750 ml wody

1 średnia dynia piżmowa

3 łyżki stołowe oliwy

2 drobno posiekane cebule

1 duży ząbek czosnku

50 g masła

1 łyżka stołowa szczypiorku

1 łyżka stołowa matki

1 łyżka stołowa trybuli

 

 

Przygotowanie:


Omułki umyj w zimnej wodzie i oczyść. Mocno postukaj, żeby się zamknęły. Do rondla wrzuć cebule pokrojone w duże kawałki. Dodaj czosnek. Wlej białe wino i wodę. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprowadź do wrzenia, dorzuć omułki. Po paru minutach omułki się otworzą. Odcedź i zachowaj wywar. Mięso wyjmij z muszli. Dynię piżmową przekrój na pół. Łyżką usuń nasiona. Podziel na mniejsze części. Odkrój miąższ od skóry. Pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć drobno posiekane cebule i kawałki dyni. Wyciśnij duży ząbek czosnku. Smaż na silnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wywar z gotowania omułków przecedź przez gęste sito albo muślin. Dolej do warzyw, gotuj przez 15 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw pieprzem. Dodaj omułki, podgrzej na małym ogniu. Dorzuć masło. Przełóż do salaterki. Posyp świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Podawaj z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.