Mark  Bittman

Dwukrotnie smażona wieprzowina


Przepis z programu Minimalista (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dwukrotnie smażona wieprzowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 polędwica wieprzowa

ok. 450 g

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

4 łyżki masła

oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub mieszanki

60 ml śmietany

1 łyżka musztardy Dijon

sok z cytryny lub Calvados (niekoniecznie)

siekana natka pietruszki do przybrania (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Oprószyć mięso pieprzem i solą. Rozgrzać przez minutę dużą patelnię na średnim ogniu, dodać 2 łyżki masła i/lub oliwy. Kiedy piana z masła zacznie opadać lub oliwa zrobi się rzadka, włożyć mięso (w razie gdyby się nie mieściło, można zgiąć). Zrumienić porządnie z każdej strony (ok 4-6 minut), wyjąć z patelni. Kiedy patelnia trochę ostygnie, kontynuować. Pokroić mięso na plastry grube na ok. 2,5 cm. Ponownie rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać pozostałe masło i/lub oliwę. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć plastry polędwicy. Zrumienić z obu stron, ok. 2-3 minuty po każdej stronie. Zmniejszyć ogień i wyjąć mięso na ciepły talerz. Wlać na patelnię 125 ml wody, zwiększyć ogień do dużego i zagotować, mieszając i skrobiąc przez minutę. Trochę przykręcić ogień, dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Wmieszać musztardę, sok z cytryny lub Calvados, spróbować i doprawić. Podawać mięso polane sosem, można przybrać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.