Gary  Mehigan

Dwukrotnie pieczony suflet z sera


Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Dwukrotnie pieczony suflet z sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

340 g mąki

340 g masła + 2 łyżki do smażenia i do smarowania kokilek

100 g szalotek

1 litr mleka

225 g tartego sera gruyère

pęczek szczypiorku

6 żółtek

9 białek

200 ml kremówki

 

 

Przygotowanie:


Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę. Wlać mleko i gotować beszamel, aż będzie gęsty i bez grudek. W tym czasie posiekać szalotki i usmażyć na maśle. Posiekać szczypiorek. Do beszamelu dodać żółtka, połowę sera, szalotki i szczypiorek. Wystudzić. Ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masą.
Kokilki wysmarować grubo masłem. Przelać masę do kokilek i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut. Wyłożyć upieczone porcje na żaroodporne talerze, polać śmietaną, posypać serem. Piec w 180°C, aż będą złocistobrązowe.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Fasolka szparagowa z jajkami przepiórczymi i orzeszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.