Tomasz Jakubiak

Duszony łosoś w maśle z sambalem i chrupiące roti


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1266

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z łososia

5 łodyg selera naciowego

0,5 cebuli

20 g świeżego imbiru

3 łyżki klarowanego masła

2 łyżki sambalu

szczypta soli

limonka

garść łodyg kolendry

 

Roti:

2 szkl. mąki

0,5 szkl. ciepłej wody

łyżeczka masła klarowanego

szczypta kminu

szczypta sproszkowanej kolendry

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło. Podsmażaj seler i cebulę ok. 5 minut. Dodaj imbir. Łososia dopraw pastą sambal i przełóż na patelnię. Dodaj sól i sok z limonki oraz pokrojone łodygi kolendry. Łososia duś na wolnym ogniu do momentu, aż mięso się zetnie.
Przygotuj roti. Mąkę zagnieć z wodą, dodaj masło, a następnie kminek i kolendrę. Gdy ciasto będzie miało zbitą konsystencję, rozwałkuj je i powycinaj placuszki. Podpłomyki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.