James  Martin

Duszony kurczak ze śliwkami i porami w śmietanie, w stylu elżbietańskim


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Duszony kurczak ze śliwkami i porami w śmietanie, w stylu elżbietańskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Duszony kurczak ze śliwkami

2 kg kurczaka, najlepiej z wolnego chowu

25g masła

1 duża cebula, drobno posiekana

115g rodzynek

225g twardych śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek

6 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżka mielonego imbiru

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

płynny miód

sok z 1 pomarańczy

300ml wywaru drobiowego

300ml czerwonego wina

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Pory w śmietanie

soki z patelni po smażeniu kurczaka

25 g masła

1 drobno posiekana cebula

1 posiekany por

gałązka tymianku

55 ml chudej śmietany

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Obsmaż kurczaka z każdej strony na patelni non-stick. Następnie odstaw patelnię na bok, lecz nie pozbywaj się z niej soków pozostałych po obsmażaniu. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Rozgrzej masło, cebulę i rodzynki w żaroodpornym rondlu takich rozmiarów, by pomieścił kurczaka, i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj śliwki, jałowiec, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Wlej trochę miodu i sok z pomarańczy do smaku. Wlej wywar drobiowy i czerwone wino. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj kilka gałązek rozmarynu. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Umieść w rondlu kurczaka i duś w piekarniku przez półtorej godziny, polewając od czasu do czasu sosem z rondla. Śliwki rozpadną się podczas duszenia i zrobi się z nich sos. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu udka wykałaczką wypłynie z niego przezroczysty sok. Podgrzej na patelni soki pozostałe po obsmażeniu kurczaka i dodaj masło. Usmaż cebulę i posiekanego pora, następnie dodaj tymianek. Polej pora chudą śmietaną i dobrze dopraw solą i pieprzem. Potrzymaj na ogniu przez jakieś dwie minuty. Podawaj z kurczakiem ze śliwkami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.