Duszony kurczak szparagowy

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony kurczak szparagowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka lub podudzia bez kości

½ miarki pszennej mąki

1 łyżka stołowa oliwy

1 łyżeczka masła

1 drobno posiekana cebula

3 liście fioletowej szałwii

3 liście zielonej szałwii

3 liście laurowe

2 rozgniecione ząbki czosnku

2-3 garści pieczarek

pokrojonych w plasterki

2 x 400 g puszki zupy-krem ze szparagów

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do plastikowej torebki wsyp mąkę, sól i pieprz. Podziel mięso na równe kawałki. Wrzuć do torebki, potrząśnij, żeby mąka pokryła mięso. Wyjmij, otrząśnij nadmiar mąki. W żaroodpornym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Włóż kawałki mięsa. Dorzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż mięso zbrązowieje. Dorzuć liście szałwii i laurowe. Dodaj pieczarki. Wlej zupę, wymieszaj, żeby dotarła do dna rondla. Przykryj, wstaw do piekarnika na 45 minut. Podawaj z gotowanym ryżem i warzywami ugotowanymi na parze.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.