Duszony kurczak szparagowy

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony kurczak szparagowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka lub podudzia bez kości

½ miarki pszennej mąki

1 łyżka stołowa oliwy

1 łyżeczka masła

1 drobno posiekana cebula

3 liście fioletowej szałwii

3 liście zielonej szałwii

3 liście laurowe

2 rozgniecione ząbki czosnku

2-3 garści pieczarek

pokrojonych w plasterki

2 x 400 g puszki zupy-krem ze szparagów

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do plastikowej torebki wsyp mąkę, sól i pieprz. Podziel mięso na równe kawałki. Wrzuć do torebki, potrząśnij, żeby mąka pokryła mięso. Wyjmij, otrząśnij nadmiar mąki. W żaroodpornym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Włóż kawałki mięsa. Dorzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż mięso zbrązowieje. Dorzuć liście szałwii i laurowe. Dodaj pieczarki. Wlej zupę, wymieszaj, żeby dotarła do dna rondla. Przykryj, wstaw do piekarnika na 45 minut. Podawaj z gotowanym ryżem i warzywami ugotowanymi na parze.

powrót

Podobne przepisy

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.