Jennifer  Paterson

Duszony królik z anchois i kaparami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszony królik z anchois i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg mięsa króliczego

4 solone anchois lub 8 filetów anchois w oleju

6 łyżek oliwy z oliwek

600 ml wytrawnego białego wina albo po 300 ml wody i wytrawnego wermutu

sok z połowy cytryny

4 ząbki czosnku

1 cebula

cienko pokrojona w plasterki

450 g marchwi

cienko pokrojonej w plasterki

1 seler naciowy

cienko pokrojony w plasterki

2 listki laurowe

świeży rozmaryn i natka pietruszki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

60 g mąki doprawionej solą i pieprzem

1 świeża ostra posiekana papryczka

85 g kaparów

 

 

Przygotowanie:


Namocz anchois w misce z wodą przez 20 min. Usuń ości i pozostaw do osuszenia na papierowym ręczniku. Zamarynuj królicze mięso w mieszaninie 3 łyżek oliwy, wina, soku cytrynowego, 2 zmiażdżonych ząbków czosnku, jarzyn, ziół, soli i pieprzu przez 6 – 12 godz. Wyjmij mięso z marynaty, osusz na ściereczce lub papierowym ręczniku i obtocz każdy kawałek w mące. Zagrzej pozostałą oliwę w masywnej patelni, wrzuć paprykę i szybko obsmaż mięso. Przenieś królika do żelaznego rondla z pokrywą. Na patelni szybko ogrzej do wrzenia składniki marynaty i przerzuć do rondla. Gotuj w nagrzanym uprzednio piekarniku do 160 stopni C przez 45 min. Posiekaj anchois, kapary oraz czosnek i uduś na wolnym ogniu w 150 ml sosu z królika w ciągu 10 min. Wrzuć wszystko do rondla. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem, przybierz rozmarynem i natką pietruszki. Dobrymi dodatkami mogą być młode ziemniaki albo kluski.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baleron z imbirem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.