Duszone ziemniaki z sosem maltańskim

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Duszone ziemniaki z sosem maltańskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 duże umyte ziemniaki

200 g maltańskiej kiełbasy wieprzowej*

10 g liści rokiety

1 l odparowanego bulionu z kurczaka

200 ml octu z sherry

100 ml porto

100 ml białego wina

4 gałązki tymianku

1 listek laurowy

10 ziarenek białego pieprzu

1 główka czosnku, przekrojona na pół

5 szalotek pokrojonych na plasterki



Winegret:

10 szalotek pokrojonych na plasterki

2 gałązki tymianku

pół główki czosnku

1 listek laurowy

100 ml porto

100 ml brandy

200 m octu z sherry

100 ml oliwy

20 ml oliwy aromatyzowanej truflami

1 łyżka pasty z trufli





Płyn do duszenia:

Na gorącej patelni, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy szalotki, czosnek, tymianek, ziarnka pieprzu i listek laurowy. Zdeglasować octem i odparować. Wlać cały alkohol i odparować do połowy objętości. Wlać bulion i regularnie szumując, powoli odparować do połowy objętości. Ziemniaki przekroić na pół. Włożyć do zimnej, osolonej wody i ugotować na pół miękko. Odstawić do ostygnięcia. Na połówkę ziemniaka nałożyć mięso z kiełbasy. Włożyć do garnka odpowiedniej wielkości i zalać gorącym płynem do duszenia tak, aby nie pokrywał kiełbasy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut, co 5 minut podlewając płynem.



Winegret:

Połowę szalotek podsmażyć na oliwie z czosnkiem, listkiem laurowym i tymiankiem. Dodać cały alkohol i odparować o trzy czwarte objętości. Wlać ocet i odparować o połowę. Dodać pozostałe szalotki. Usunąć czosnek, tymianek i listek laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Zimny winegret połączyć z pozostałymi składnikami potrawy i podawać.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.



*Kiełbasę maltańską można zastąpić kiełbasą wieprzową



powrót

Podobne przepisy

Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.