Lucinda Scala  Quinn

Duszone żeberka wołowe


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone żeberka wołowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

cienko pokrojona

4 ząbki czosnku

zgniecione

1 por

oczyszczony

drobno pokrojony

4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

1 szklanka czerwonego wina

½ szklanki sosu sojowego lub sosu tamari

1 łyżka cukru

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1¾ kg żeberek wołowych

2-3 ziemniaki

obrane i pokrojone na ćwiartki (opcjonalnie)

1 łodyga selera

drobno pokrojona

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać wszystkie składniki mięsa i ziemniaków w brytfance 23 na 37 cm. Włożyć żeberka i dokładnie pokryć marynatą. Rozłożyć mięso pojedynczą warstwą. Brytfankę przykryć folią i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na noc. Od czasu do czasu obracać żeberka. Wyjąć z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C. Piec żeberka 2½ do 3 godzin. Po godzinie zmniejszyć ogień do 175 stopni C. Obrócić żeberka. Na ostatnie 40 minut pieczenia dodać ziemniaki. Jeśli sos zbytnio odparował - dolać odrobinę wody.

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.