Duszone żeberka wołowe z haitańskimi, duszonymi warzywami

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Duszone żeberka wołowe z haitańskimi, duszonymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego

60 g najdrobniej zmielonej mąki, na przykład firmy Wondra

około 2 kg żeberek, pokrojonych w kawałki szerokości 5 cm

koszerna sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)

1 duża, drobno posiekana cebula

2 marchewki, pokrojone w plasterki

3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki

3 ząbki czosnku, grubo pokrojone

1 papryczka habañero, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki

480 ml wytrawnego białego wina, na przykład Sauvignon Blanc

4 gałązki tymianku

2 l wywaru drobiowego

świeże zioła: natka, trybula albo lubczyk (do przybrania)



Składniki na haitańskie, duszone warzywa:

60 ml oleju roślinnego

2 rozgniecione ząbki czosnku

3 łyżki siekanej natki

1 oberżyna, pokrojona w 5 cm kostkę

1 duża główka kapusty, bez zewnętrznych liści, pokrojona w 5 cm kawałki

570 g mrożonej fasoli lima

2-3 oskrobane marchewki, pokrojone na 5 cm kawałki

1 kolczoch jadalny

450 g posiekanego, świeżego szpinaku

1 pęczek posiekanej rukwi

480 ml wywaru drobiowego

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz (do smaku)

1 kostka maggi (dowolnie)



Przygotowanie żeberek:

W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Dopraw żeberka solą i pieprzem, obtocz w mące. Wrzuć do rondla i smaż na silnym ogniu, aż będą brązowe i chrupkie ze wszystkich stron, czyli przez ok. 18 minut. Ułóż w jednej warstwie w żeliwnej brytfannie. Do rondla wrzuć cebulę, marchew, seler, czosnek i papryczkę. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i będą brązowe, czyli przez ok. 20 minut. Dolej wino, wywar, dorzuć gałązki tymianku i doprowadź do wrzenia na silnym ogniu. Zalej tym gorącym płynem mięso. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przykryj brytfannę i duś żeberka w dolnej części piekarnika przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, ale nie odchodzi od kości. Odkryj i piecz przez 1 godzinę, obracając parę razy żeberka, aż odparuje połowa sosu, a mięso będzie bardzo miękkie. Przełóż do płytkiej, czystej brytfanny, wyrzucając kości. Odcedź sos do żaroodpornego naczynia, zdejmując ile się da tłuszczu. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż połowa odparuje. Dopraw do smaku i polej nim żeberka. Przybierz świeżymi ziołami.



Przygotowanie warzyw:

Rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj czosnek, natkę, kapustę, oberżynę, a następnie fasolę. Dorzuć marchew i kolczoch. Duś, aż zmiękną. Wtedy dorzuć szpinak i rukiew. Wlej wywar drobiowy. Duś przez 10-20 minut. Spróbuj, dopraw. Dodaj kostkę maggi (dowolnie). Jeszcze raz spróbuj i w razie potrzeby dopraw.



© 2012 Vanessa Cantave

powrót

Podobne przepisy

Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.