Duszone żeberka, purée z pieczonego kalafiora i smażona brukselka

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone żeberka, purée z pieczonego kalafiora i smażona brukselka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania mięsnego:

6 żeberek, bez kości i tłuszczu

60 ml oleju roślinnego

sól i pieprz (do smaku)

60 g posiekanej natki pietruszki

2 łyżki siekanego tymianku

2 łyżki rozmarynu

8 gałązek tymianku

1 cebula, obrana i pokrojona w dużą kostkę

2 marchewki, obrane i pokrojone w dużą kostkę

1 por, tylko biała część, pokrojony w dużą kostkę

2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w dużą kostkę

480 ml cabernetu sauvignon

2 l wywaru lub bulionu wołowego



Składniki sosu grzybowego:

2 łyżki masła

60 g grzybków shiitake

60 g boczniaków, pieczarek lub dowolnych grzybów



Składniki purée z pieczonego kalafiora:

2 żółte lub białe kalafiory, podzielone na różyczki

olej rośliny

sól i pieprz (do smaku)

2 łyżki masła

240 ml mleka



Składniki smażonej brukselki:

2 łyżki masła

450 g brukselki, oczyszczonej i pokrojonej w plastry

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie żeberek:

W dużej brytfannie podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Dopraw mięso solą, pieprzem i ziołami. Wrzuć na tłuszcz. Gdy zbrązowieje po jednej stronie, dorzuć cebulę, marchew, seler i pora. Po 3-4 minutach dolej wino, odparuj połowę, wlej wywar albo bulion. Płyn powinien ledwie zakrywać mięso. Jeśli jest za mało, dolej wodę lub wywar. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do małego. Gotuj przez 15 minut, przykryj, wstał na 1 - 1½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Gdy mięso jest miękkie, ale się nie rozpada, wyjmij je z piekarnika. Jeżeli jeszcze się nie udusiło, zostaw w piekarniku na 15 minut.

Gdy mięso się udusi, wyjmij je z płynu, ułóż na półmisku i przykryj folią spożywczą. Odparuj połowę płyny, odcedź i wyrzuć warzywa.



Przygotowanie sosu grzybowego:

Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki masła, wrzuć grzyby i smaż przez 5-7 minut. Wlej połowę odcedzonego płynu spod duszenia mięsa, gotuj przez 5 minut. Wrzuć mięso do reszty płynu, trzymaj w ciepłym miejscu do chwili podania.



Przygotowanie purée z pieczonego kalafiora:

Wysyp różyczki na blachę, polej olejem, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 35 minut w 175°C. Wrzuć do robota kuchennego, zmiksuj z masłem i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.



Przygotowanie brukselki:

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, smaż brukselkę, aż będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.



Podanie:

Nałóż porcję kalafiora, na wierzch połóż mięso. Można je pokroić w plastry. Polej sosem grzybowym, obok nałóż brukselkę.



© 2012 J. Geoffrey Johnson



powrót

Podobne przepisy

Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.