Duszone warzywa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Duszone warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki masła

2 marchewki, obrane i pokrojone w długie, cienkie słupki wielkości i kształtu fasoli szparagowej, żeby równo się dusiły

1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w plasterki

garść zielonej fasoli szparagowej, czubki obcięte

garść żółtej fasoli szparagowej, czubki obcięte

1 duża, biała cebula, posiekana w piórka

drobno posiekane listki z 4 gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Gdy się rozgrzewa, znajdź szczelnie pasującą pokrywkę. Wlej olej na środek patelni, wrzuć masło na środek oleju. Gdy masło zbrązowieje, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą intensywnej barwy, a ich krawędzie zaczną brązowieć. Dodaj tymianek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej nieco wody i natychmiast przykryj szczelnie pasującą pokrywką. Duś przez kilka minut, aż się ugotują.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Omlet z lazurem i pieczarkami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.