Emeril Lagasse

Duszone warzywa (botwinka, kapusta ogrodowa i kapusta sarepska)


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Duszone warzywa (botwinka, kapusta ogrodowa i kapusta sarepska)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

100 g boczku z indyka pokrojonego w kostkę

1 szklanka cebuli pokrojonej w plasterki

1 łyżka posiekanego czosnku

500 g mieszanki botwinki

kapusty ogrodowej i kapusty sarepskiej

2 szklanki wody

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać dużą patelnię o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Dolać olej i gdy ten będzie już gorący dodać boczek i smażyć często mieszając przez 7-8 minut. Dodać cebulę i smażyć mieszając 3-4 minuty. Dorzucić czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać mieszankę botwinki, kapusty ogrodowej i sarepskiej i ponownie smażyć często mieszając przez 1 minutę. Dolać wodę, przyprawić solą. Doprowadzić do wrzenia. Patelnię przykryć przykrywką i zmniejszyć gaz. Dusić przez 20 minut. Zdjąć przykrywkę i rozkręcić gaz. Smażyć 5 minut, aż większość płynu wyparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.