Duszone przepiórki na łożu z grzybów

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszone przepiórki na łożu z grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 oprawione i związane przepiórki

sól i pieprz

2 łyżki masła (w razie potrzeby więcej)

olej

125 g boczku pokrojonego w słupki

drobno pokrojona cebula

łyżka mąki

250 ml białego wina

250 ml bulionu z cielęciny

375 g oczyszczonych i przepołowionych grzybów (1/4 łysiczek, 1/4 kurek i 1/2 pieczarek)

posiekana świeża natka pietruszki



Przygotowanie:

Posolić i popieprzyć przepiórki. Roztopić pół masła z kroplą oleju w żeliwnym garnku z pokrywką i obsmażyć przepiórki ze wszystkich stron na średnim gazie (można też użyć smalcu). Wyłożyć na talerz. Wrzucić boczek na patelnię, zrumienić i wyłożyć na talerz. Na końcu zrumienić cebulę, dodając w razie potrzeby tłuszczu. Zasypać cebulę mąką i przesmażać przez minutę. Zdeglasować patelnię winem, zeskrobując kawałki mięsa drewnianą łyżką. Włożyć cebulę, skwarki i przepiórki z powrotem do garnka. Zalać bulionem, nakryć i trzymać na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 20 minut.

Tymczasem rozgrzać resztę masła i usmażyć osobno poszczególne gatunki grzybów (każdy dochodzi w innym czasie). W trakcie posolić i popieprzyć, a na końcu wymieszać wszystko z natką pietruszki.

Gotowe przepiórki wyjąć i trzymać w cieple. Wygotować soki bez pokrywki do gęstości sosu. Wrzucić do nich grzyby. Przełożyć na półmisek i ułożyć na nich przepiórki.









UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.