Gary  Rhodes

Duszone pręgi jagnięce


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone pręgi jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pręgi jagnięce

2 małe cebule

2 duże marchewki

3 łodygi selera naciowego

kawałek masła do smażenia warzyw

4 ząbki czosnku

2 liście laurowe

duża gałązka tymianku

skórka skrojona z 1 dużej pomarańczy

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

sporo cukru demerara

1 butelka dobrego

wytrawnego

czerwonego wina

600 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Obsmaż mięso przez 10-15 minut na małym ogniu. Cebule pokrój w ćwiartki, marchewki i seler w pasterki o centymetrowej grubości. Smaż je w rondlu przez 10-15 minut na kawałku masła, aż zmiękną. Dorzuć przyprawy: czosnek, liście laurowe, gałązkę tymianku, skórkę skrojoną z dużej pomarańczy i sporo cukru demerara. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, wino i wodę. Całość doprowadź do wrzenia. Włóż obsmażone pręgi. Mogą wystawać z płynu. Nakryj rondel i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Co 30 minut warto je obracać w rondlu, żeby mięso równo zmiękło. Powinny spędzić w piekarniku dwie do trzech godzin. Wyjmij rondel i niech mięso chwilę postoi. Łyżką cedzakową przełóż kawałki mięsa do miski. Do drugiej nałóż warzywa. Wywar przecedź przez gęste sito, żeby wyłapać nieapetyczne szumowiny. Gdy zacznie wrzeć, należy go zagęścić mąką arrarutową. Do mąki w miseczce dolej parę łyżeczek wody. Wymieszaj na gładką masę, dolewaj stopniowo do wywaru, cały czas mieszając. Sos będzie gotowy po 2-3 minutach. Polej nim duszone mięso. Podawaj z purée z dyni pod grillowanym serem gruyère.

powrót

Podobne przepisy

Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.