Duszone pory

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Duszone pory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 małych porów

2 łyżki masła

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

½ szklanki domowego lub kupnego bulionu o niskiej zawartości sodu

½ szklanki białego wytrawnego wina (np. Sauvignon)

drobno posiekana natka pietruszki, do podania

Przygotowanie:

Usuń liście i odetnij ciemnozielone końce pora. Przytnij korzenie i przekrój pory wzdłuż na pół. Opłucz, żeby pozbyć się ziemi.

Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pora przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Obróć pora i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż por stanie się miękki.

Zdejmij papier, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn wyparuje. Przed podaniem przypraw solą gruboziarnistą i pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.