Gary  Rhodes

Duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki podzielone na ćwiartki

100 g boczku pokrojonego w centymetrową kostkę

kawałek masła do smażenia

sól i pieprz

2 pory pokrojony w centymetrowe talarki

2 łyżki wody do duszenia

8-10 suszonych śliwek bez pestek (przepołowionych)

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj do miękkości ziemniaki podzielone na ćwiartki. Usmaż boczek. Nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z mięsa. Smażąc, nie potrząsaj patelnią, bo spada temperatura. Gdy boczek będzie brązowy, odcedź na sicie, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko podgrzej czystą patelnię, wrzuć duży kawałek masła. Dolej wodę. Ułóż krążki porów. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś do miękkości. Dorzuć suszone śliwki. Mają się tylko podgrzać z porami. Podziel ziemniaki na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do nich pory i boczek. Podawaj ciepłe do duszonych bażantów.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.