Duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem

Duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki podzielone na ćwiartki
  • 100 g boczku pokrojonego w centymetrową kostkę
  • kawałek masła do smażenia
  • sól i pieprz
  • 2 pory pokrojony w centymetrowe talarki
  • 2 łyżki wody do duszenia
  • 8-10 suszonych śliwek bez pestek (przepołowionych)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj do miękkości ziemniaki podzielone na ćwiartki. Usmaż boczek. Nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z mięsa. Smażąc, nie potrząsaj patelnią, bo spada temperatura. Gdy boczek będzie brązowy, odcedź na sicie, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko podgrzej czystą patelnię, wrzuć duży kawałek masła. Dolej wodę. Ułóż krążki porów. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś do miękkości. Dorzuć suszone śliwki. Mają się tylko podgrzać z porami. Podziel ziemniaki na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do nich pory i boczek. Podawaj ciepłe do duszonych bażantów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA