Duszone omułki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszone omułki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g omułków

pół miarki pernod

3 łyżki miękkiego solonego masła

łyżeczka posiekanego szczypiorku

łyżeczka posiekanego estragonu

3 łyżki bułki tartej

świeżo zmielony pieprz

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla z kratką u góry. Oczyścić omułki, wyrzucić otwarte. Zagotować pernod w dużym garnku, wrzucić małże, zakryć i gotować 3 minuty lub do rozchylenia się muszel. Odcedzić i wyrzucić omułki, które się nie rozwarły. Zmieszać masło ze szczypiorkiem i estragonem. Nałożyć po szczypcie na każdego małża. Posypać bułką tartą i oprószyć pieprzem. Zapiekać, aż bułka tarta się zrumieni, ok. 2 minut. Podawać z kawałkami cytryny.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.