Duszone omułki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszone omułki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g omułków

pół miarki pernod

3 łyżki miękkiego solonego masła

łyżeczka posiekanego szczypiorku

łyżeczka posiekanego estragonu

3 łyżki bułki tartej

świeżo zmielony pieprz

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla z kratką u góry. Oczyścić omułki, wyrzucić otwarte. Zagotować pernod w dużym garnku, wrzucić małże, zakryć i gotować 3 minuty lub do rozchylenia się muszel. Odcedzić i wyrzucić omułki, które się nie rozwarły. Zmieszać masło ze szczypiorkiem i estragonem. Nałożyć po szczypcie na każdego małża. Posypać bułką tartą i oprószyć pieprzem. Zapiekać, aż bułka tarta się zrumieni, ok. 2 minut. Podawać z kawałkami cytryny.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.