Anna Olson

Duszone mięso z kluskami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone mięso z kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Duszone mięso,/b>

1,5 kg łopatki bez kości albo karkówki, związanej sznurkiem rzeźniczym

sól i pieprz

2 łyżki oleju roślinnego

1 średnia cebula, posiekana

1 łodyga selera naciowego, pokrojona

2 średnie marchewki, obrane i pokrojone

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

2 gałązki świeżego tymianku

2 liście laurowe

1 szklanka bulionu drobiowego albo wołowego (niezbyt słonego)

2 puszki po 400 ml krojonych pomidorów bez skórki



Warzywny sos

450 g małych ziemniaków, pokrojonych na ćwiartki

2 średnie marchewki, obrane i pokrojone

2 średnie korzenie pasternaku, obrane i pokrojone

2 średnie białe rzodkwie, obrane i pokrojone

1 łyżka masła

chrzan





Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu brytfankę, wlej olej i obsmaż mięso po 2 min. z każdej strony, aż będzie rumiane. Zmniejsz płomień i na średnim ogniu podsmaż cebulę, seler naciowy i marchew, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, tymianek i liście laurowe i smaż mieszając przez 1 min. Włóż mięso z powrotem do brytfanki i wlej bulion do połowy wysokości naczynia, nie zatapiając mięsa. Przykryj brytfankę, doprowadź do wrzenia i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Po godzinie odwróć mięso. Po 2 godzinach pieczenia wyjmij pieczeń z sosu i przecedź go przez sito. Wlej płyn z powrotem do brytfanki, zdejmując nadmiar tłuszczu i włóż mięso do sosu. Dodaj pokrojone warzywa (marchewkę, pasternak i rzodkiew) i piecz, aż zmiękną.

Przed podaniem przełóż mięso na blaszkę i okryj folią aluminiową. Odłów warzywa z sosu łyżką cedzakową, dopraw masłem, solą i pieprzem i przykryj folią aluminiową. Wstaw mięso i warzywa do wyłączonego piekarnika na czas przygotowania klusek (przepis poniżej). Następnie rozwiąż mięso, pokrój na porcje i podawaj w miseczkach z sosem, warzywami i kluskami.





Kluski

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki miałkiej soli

2/3 szklanki mleka 2%

2 łyżki oliwy albo oleju roślinnego

3 łyżki drobno posiekanej dymki albo natki pietruszki





Przygotowanie

Przesiej sypkie składniki. Dodaj mleko, oliwę i zieleninę i wymieszaj ciasto. Wstaw sos od mięsa i warzyw na średni ogień, a gdy zawrze, nakładaj łyżeczką porcje ciasta, zsuwając je do sosu drugą łyżeczką. Przykryj garnek i gotuj przez 5 min.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.