Si King

Duszone mięso po irlandzku


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Duszone mięso po irlandzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże kawałki masła

„chlust” oliwy

4 średnie cebule

pokrojone na kawałki różnej wielkości

3 zmiażdżone ząbki czosnku

6 dużych ziemniaków

pokrojonych na kawałki różnej wielkości

8 kotletów jagnięcych (należy odciąć z nich nadmiar tłuszczu

który zostanie później wykorzystany)

najlepsze są kotlety z karkówki

sól i świeżo mielony pieprz

565 ml wywaru z jagnięciny

posiekana natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


W rondlu z grubym dnem i szczelną pokrywką stopić masło z oliwą. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić na małym ogniu (co powinno zająć około 15 minut). Dołożyć ziemniaki i wymieszać, by pokryły się tłuszczem z cebulą i czosnkiem. Posypać hojnie świeżo mielonym pieprzem, dodać trzy szczypty soli (trzy—jeśli ktoś ma duże dłonie, jak mówią Kudłacze, z czego wniosek, że osoby o drobnych dłoniach powinny wsypać więcej szczypt...). Dusić ziemniaki z cebulą i czosnkiem przez 15 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by się nie przypaliły—jeśli zaczną przywierać, należy wlać odrobinę bulionu.
W tym czasie rozgrzać patelnię na małym ogniu, włożyć skrojone z kotletów tłuste kawałki i wytopić z nich tłuszcz, posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni skwareczki, a na wytopionym tłuszczu przyrumienić kotlety z obu stron. Kiedy kotlety się przyrumienią, włożyć je do garnka z ziemniakami.
Na patelnię wlać trochę bulionu, wymieszać, zgarniając z dna przyrumieniony osad po smażeniu kotletów, przelać bulion z patelni do garnka. Wlać do garnka pozostały bulion. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez półtorej godziny. Mięso można posypać posiekaną natką pietruszki na 10 minut przed końcem duszenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem spróbować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.