Sophie Grigson

Duszone kacze udka


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone kacze udka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze udka

każde podzielone na 2 części

1 cebula

posiekana

1 czerwona papryka

pokrojona w paski

1 zielona papryka

pokrojona w paski

3 ząbki czosnku

posiekane

600 g pomidorów

sparzonych

obranych ze skóry i wypestkowanych

1 szklanka wody

1 gałązka rozmarynu

2 gałązki tymianku

sól i pieprz

kilka garści mrożonego groszku

1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Obsmaż mięso na oliwie, zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmaż cebulę, paprykę i czosnek. Dodaj pomidory, tymianek i rozmaryn wlej szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje, zanurz w nim kawałki mięsa i gotuj przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolej wody. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj groszek i czekoladę. Po kilku minutach podawaj z miską ryżu.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.