Kylie Kwong

Duszone grzyby shiitake


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Duszone grzyby shiitake
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka suszonych grzybów shiitake (1 filiżanka = 250 ml)

łyżka pokrojonego z grubsza imbiru

2 białe części dymki

przecięte na pół

3 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing)

 

 

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na godzinę. Gdy zmiękną, odciąć nożyczkami trzonki i wyrzucić. Ułożyć grzyby na patelni i dodać tyle wody, by je przykryła. Dodać imbir, dymkę, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zostawić grzyby do wystygnięcia w płynie, w którym się gotowały.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.