Kylie Kwong

Duszone gicze jagnięce w marokańskim stylu


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Duszone gicze jagnięce w marokańskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pasta

szczypta znamion szafranu

2 łyżeczki nasion kminku

2 gwiazdki anyżu

10 nasion kardamonu

½ łyżeczki nasion kminu

½ laski cynamonu

½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego

2 duże strączki chili, bez nasionek, z grubsza posiekane

8 ząbków czosnku, zmiażdżonych

7 cm kłącza imbiru, obranego, pokrojonego na kawałki

¾ posiekanych korzonków i łodyżek kolendry

30 g posiekanej kurkumy

75 g kłącza galangalu, obranego, pokrojonego na kawałki

2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

1/3 filiżanki posiekanych czerwonych cebulek

¼ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki

1 filiżanka oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

¼ filiżanka cukru palmowego

¼ filiżanki sosu rybnego



Gicze jagnięce

8 giczy jagnięcych (około 2 kg)

szczypta soli i zmielonego białego pieprzu

3 średniej wielkości czerwone, dojrzałe pomidory, w kawałkach

6 ziemniaków o zwartej konsystencji, obranych, pokrojonych w ósemki

2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

5 cebulek, obranych z łupin i pokrojonych na ćwiartki

4 świeże daktyle, przekrojone na pół

4 świeże morele, przekrojone na pół

6 listków laurowych

3 filiżanki bulionu z kurczaka (patrz: osobny przepis)

sok z dwóch limonek

1 łyżka sosu rybnego



Przygotować pastę

Zalać szafran dwiema łyżkami wrzątku i odstawić. Na małą patelnię z grubym dnem wrzucić kminek, anyż, kardamon, kmin i pieprz seczuański, prażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty. Przełożyć do moździerza i ucierać do momentu, aż pękną nasiona kardamonu. Usunąć łuski kardamonu, utrzeć resztę na proszek, przesypać do miseczki. Do moździerza włożyć chili, czosnek, imbir, kolendrę, kurkumę i galangal, utrzeć na pastę, jednak nie rozcierać zbyt mocno. Dodać sól i biały pieprz, rozcierać aż ziarenka pieprzu będą lekko roztarte. Dodać cebulki, wodę z szafranu, paprykę, utarte przyprawy z miseczki i oliwę, wymieszać, aby składniki się połączyły. Wyłożyć pastę na średniej wielkości patelnię, podsmażać na dużym ogniu około 5 minut. Zmniejszyć płomień i podsmażać na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukier palmowy i sos rybny. Zwiększyć ogień i podgrzewać kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić.



Przygotować gicze

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przyprawić gicze solą i pieprzem. Na gazie ustawić brytfankę, obsmażyć gicze na oliwie, aby wierzchnia warstwa mięsa się ścięła. Odlać nadmiar tłuszczu i wyłożyć na gicze przygotowaną pastę. Wymieszać pastę tak, aby pokryła gicze, podgrzewając na dużym gazie. Dodać pomidory, ziemniaki, marchewki, daktyle, morele i listki laurowe, smażyć, aby wszystkie składniki się wymieszały. Zdjąć brytfankę z płyty, wlać bulion i zakryć folią aluminiową. Piec przez 45 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejną godzinę. Kiedy gicze zmiękną i się przyrumienią, wyjąć z piekarnika, przed podaniem skropić sokiem z limonki i sosem rybnym.



© Kylie Kwong

powrót

Podobne przepisy

Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.