Gary  Rhodes

Duszone bażanty


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszone bażanty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 bażanty

olej arachidowy do smażenia

sól i pieprz

4 duże szalotki lub 2 cebule pokrojone w piórka

masło do smażenia

duża gałązka tymianku

50 ml calvadosu lub brandy

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki płynnego miodu

300 ml mocnego piwa o owocowym aromacie

100-150 ml śmietany

sok z cytryny



Przygotowanie mięsa:

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Całe bażanty rozetnij przez środek na połówki. Wytnij kręgosłupy. Mięso przypraw solą i pieprzem. Nalej olej do brytfanny. Rozgrzej, smaż bażanty, kładąc je skórką do dołu. Dorzuć kawałek masła. Gdy porcje będą złocistobrązowe, przewróć. Zdejmij po 2 minutach i odłóż na talerz. Wytrzyj nadmiar tłuszczu z brytfanny. Wrzuć posiekane szalotki albo cebule i kawałek masła. Dorzuć dużą gałązkę tymianku. Gdy zmiękną po paru minutach dolej calvados albo brandy. Musi niemal całkowicie odparować. Dodaj brązowy cukier i płynny miód. Gdy całość zawrze, dolej piwo. Kiedy zacznie wrzeć, włóż mięso. Gdy znów się zagotuje, wstaw brytfannę do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach piersi będą soczyste i różowawe przy kości. Przełóż porcje mięsa z brytfanny do naczynia, w którym je podasz. Wstaw do wyłączonego piekarnika, żeby nie wystygło. Postaw brytfannę na ogniu. Wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Włącz płomień, wyciśnij nieco soku z cytryny. Podawaj porcje mięsa z sosem. Do tego dania pasują duszone pory z ziemniakami, śliwkami i smażonym boczkiem.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok odc. 10”



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.