Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Duszona wieprzowina z jajami i mleczkiem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg boczku

niezbyt tłustego

pokrojonego w kostkę o boku 5 cm

2 ząbki posiekanego czosnku

3 szalotki

posiekane

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

półtorej łyżki ciemnego sosu sojowego

4 gwiazdki anyżu

½ łyżeczki zmiażdżonego czarnego pieprzu

2 łyżki cukru palmowego lub brązowego

2 całe zielone szalotki

1 łyżka oleju

½ drobno posiekanej cebuli

3 filiżanki (1 torebka) mleczka z młodego kokosa (nie mleka

ani śmietanki!)

1½ filiżanki wody

8 jaj ugotowanych na twardo i obranych

ryż jaśminowy

kolendra

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać pokrojony boczek z czosnkiem, szalotkami, sosem sojowym, sosem rybnym, pieprzem, anyżem i cukrem palmowym. Z całych szalotek nie odcinać korzonków. Położyć na desce i zgnieść płaską stroną noża. Posiekać. Dodać do marynaty. Pozostawić na 3 godziny lub na noc. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Usmażyć cebulę na brązowo. Wyjąć mięso z marynaty, wyłożyć na patelnię i smażyć na dużym ogniu. Dodać mleczko kokosowe, marynatę i wodę. Zebrać tłuszcz z powierzchni. Dusić godzinę na wolnym ogniu (zbierając tłuszcz). Dodać jaja. Dusić kolejną godzinę. Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym na parze i przybranym kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.