Duszona ośmiornica z sałatką ziemniaczaną

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Duszona ośmiornica z sałatką ziemniaczaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ośmiornica:

1 ośmiornica o wadze 2 kg

1 łyżka oliwy (15 ml)

2 szalotki, przekrojone na pół

½ szklanki natki pietruszki (125 ml)

4 gałązki tymianku

4 gałązki oregano

sól i świeżo mielony pieprz



sałatka ziemniaczana:

8 podłużnych ziemniaków, ugotowanych al dente i pokrojonych w cienkie plasterki

½ szklanki korniszonów, pokrojonych w brunoise (125 ml)

¼ szklanki kaparów (60 ml)

1 szalotka, drobno posiekana

1 łyżka musztardy ziarnistej (15 ml)

1 łyżka białego octu winnego (15 ml)

½ czerwonej papryczki chili, cienko pokrojonej

¼ szklanki oliwy (60 ml)

garść szczypiorku, drobno posiekanego

garść natki pietruszki, grubo posiekanej

sól i świeżo mielony pieprz



przybranie:

skórka starta z cytryny

dobrej jakości oliwa

listki selera



Przygotowanie:

Ośmiornica: odcinamy głowę. Rozgrzewamy ciężką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy macki ośmiornicy i pozostałe składniki. Przykrywamy i stopniowo doprowadzamy do zagotowania. Ośmiornica nie wymaga dodatku płynu, udusi się we własnych sokach. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę. Zdejmujemy z ognia, wystudzamy. Rozkładamy duży kawałek folii spożywczej. Macki układamy na sobie na przemian. Doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Ciasno zwijamy w długi wałek. W razie konieczności używamy więcej folii. Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężała. Sałatka: mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy. Podanie: ośmiornicę rozwijamy z folii, kroimy w cienkie plasterki, układamy na talerzach, skrapiamy oliwą, przybieramy skórką z cytryny. Na środku układamy sałatkę, ozdabiamy listkami selera. Uwaga: głowę ośmiornicy również można kroić i jeść.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.