Paul Merret

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

3 cebule

obrane i drobno posiekane

6 ząbków czosnku

obranych i drobno posiekanych

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 kg mielonej wołowiny

1 puszka (400 g) pomidorów

1 łyżka sosu Worcestershire

1 l gorącego bulionu wołowego (albo 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1 l wrzątku)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na średnim ogniu połowę oleju w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i zioła i smaż mieszając 3-4 min, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Odstaw rondel na bok i na dużej patelni, na pozostałym oleju partiami podsmaż mięso na dużym ogniu, aż straci różowy kolor (ok. 5 min). Nie wkładaj całego kilograma mięsa na raz na patelnię, bo obniży się temperatura smażenia i mięso zacznie puszczać soki. Podsmażone porcje mięsa przekładaj do rondla z cebulą, czosnkiem i ziołami. Kiedy całe mięso będzie podsmażone, postaw rondel na

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.