Paul Merret

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

3 cebule

obrane i drobno posiekane

6 ząbków czosnku

obranych i drobno posiekanych

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 kg mielonej wołowiny

1 puszka (400 g) pomidorów

1 łyżka sosu Worcestershire

1 l gorącego bulionu wołowego (albo 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1 l wrzątku)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na średnim ogniu połowę oleju w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i zioła i smaż mieszając 3-4 min, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Odstaw rondel na bok i na dużej patelni, na pozostałym oleju partiami podsmaż mięso na dużym ogniu, aż straci różowy kolor (ok. 5 min). Nie wkładaj całego kilograma mięsa na raz na patelnię, bo obniży się temperatura smażenia i mięso zacznie puszczać soki. Podsmażone porcje mięsa przekładaj do rondla z cebulą, czosnkiem i ziołami. Kiedy całe mięso będzie podsmażone, postaw rondel na

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.