Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów karkówki wieprzowej bez kości

3 cebule

1 marchew

4 ząbki czosnku

ziele angielskie

liść laurowy

1 litr bulionu warzywno-mięsnego

pieprz

sól

bułka tarta

2 jaja

olej do smażenia

sklarowane masło

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć kotlety na złoto z obu stron.
Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanki, następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec smażenia dodać czosnek. Usmażoną cebulę i marchew przełożyć do brytfanki, rozgrzaną patelnię zalać szklanką bulionu i gotować ok. 3 min. Pozostały bulion wlać do brytfanki wraz z bulionem z patelni. Bulion powinien przykryć mięso do połowy, do brytfanki dodać 4-6 liści laurowych oraz 6 -8 ziarenek ziela angielskiego. Mięso dusić na wolnym ogniu ok. 60 min. Po 60 minutach mięso będzie miękkie i soczyste, następnie przełożyć mięsko na półmisek. Z pozostałego wywaru wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, płyn zmiksować za pomocą malaksera, powstały sos gotować na wolnym ogniu ok. 3 min powoli dodając sklarowane masło w celu zagęszczenia sosu. Sos powinien mieć kremową konsystencję, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy karkówkę.

powrót

Podobne przepisy

Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.