Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów karkówki wieprzowej bez kości

3 cebule

1 marchew

4 ząbki czosnku

ziele angielskie

liść laurowy

1 litr bulionu warzywno-mięsnego

pieprz

sól

bułka tarta

2 jaja

olej do smażenia

sklarowane masło

 

 

Przygotowanie:


Mięso rozbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić solą i pieprzem, następnie panierować kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, obsmażyć kotlety na złoto z obu stron.
Obsmażone kotlety przełożyć do brytfanki, następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec smażenia dodać czosnek. Usmażoną cebulę i marchew przełożyć do brytfanki, rozgrzaną patelnię zalać szklanką bulionu i gotować ok. 3 min. Pozostały bulion wlać do brytfanki wraz z bulionem z patelni. Bulion powinien przykryć mięso do połowy, do brytfanki dodać 4-6 liści laurowych oraz 6 -8 ziarenek ziela angielskiego. Mięso dusić na wolnym ogniu ok. 60 min. Po 60 minutach mięso będzie miękkie i soczyste, następnie przełożyć mięsko na półmisek. Z pozostałego wywaru wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, płyn zmiksować za pomocą malaksera, powstały sos gotować na wolnym ogniu ok. 3 min powoli dodając sklarowane masło w celu zagęszczenia sosu. Sos powinien mieć kremową konsystencję, doprawić solą i pieprzem. Sosem polewamy karkówkę.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.