Duszona jagnięcina

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Duszona jagnięcina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg łopatki jagnięcej

2 cebule

4 ząbki czosnku

kłącze kurkumy

2 łyżki ziela angielskiego

kora cynamonu

łyżka prażonego

zmielonego kminu

500 g jogurtu

imbir

2 cytryny

pół pęczka kolendry

łyżka kozieradki

1,25 litra bulionu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać ziele angielskie, kmin, imbir, cynamon, kozieradkę i kurkumę. Wymieszać, dolać bulion i zagotować. Dodać jogurt i gotować na wolnym ogniu. Zalać mięso przygotowanym sosem i piec przez półtorej – dwie godziny, do miękkości.

powrót

Podobne przepisy

Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.