Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Duszona jagnięcina z pieczonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jagnięcina:

udziec jagnięcy (z kością, 1,4 kg)

sól i pieprz

3 łyżki oliwy

250 ml białego wina

nieobrane ząbki główki czosnku

3 liście laurowe

4 krótkie gałązki rozmarynu

duży pęczek świeżego tymianku



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Udziec obficie posolić, popieprzyć i natrzeć oliwą. W odpowiednio dużej brytfannie osmażyć mięso ze wszystkich stron na kuchence. Zdeglasować białym winem. Ułożyć czosnek i zieleninę na udźcu i wokół niego. Spryskać go resztą oleju. Piec w piekarniku przez 4 godziny, obracając w połowie czasu. Wyjąć i podawać z brytfanny, polewając sokami. Pasują do niego pieczone pomidory i obsmażane plasterki pomidora.



Pomidory:

4 średnie pomidory

sól i pieprz

czubata łyżka bułki tartej

czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

posiekany ząbek czosnku

oliwa



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przekroić pomidory na pół w połowie wysokości. Ułożyć przekrojoną stroną na blasze. Posolić i popieprzyć. Zmieszać bułkę tartą z pietruszką i czosnkiem w miseczce i posypać pomidory. Skropić oliwą. Opiekać do miękkości, ok. 20 minut.



Prezentacja:

Ułożyć na ładnym półmisku udziec i okolić go pieczonymi pomidorami.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Bulgogi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.