Duszona jagnięcina chanfana

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Duszona jagnięcina chanfana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża posiekana cebula

1 duża główka czosnku

3 kg łopatki jagnięcej obranej z tłuszczu

pociętej na kawałki

sól kamienna

biały pieprz

łyżeczka papryki na każdą warstwę

2-4 suszone liście laurowe

2 butelki czerwonego wina (dość dużo

by zalać mięso)

4 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do dużego glinianego garnka lub grubego naczynia do zapiekania włożyć część cebuli, ¼ czosnku i ułożyć warstwę mięsa. Posypać solą, białym pieprzem, słodką papryką i dołożyć pokruszony listek. Układać kolejne warstwy, aż skończy się mięso. Zalać czerwonym winem tak, żeby zakryć mięso. Przykryć, odstawić na 4 godziny – nie do lodówki. Przed gotowaniem uzupełnić wino (bo mięso wchłonie część). Wlać oliwę i położyć na wierzchu natkę pietruszki. Przykryć szczelnie pokrywką lub folią. Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni. Dusić mniej więcej 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dusić jeszcze 2 godziny i kwadrans. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.