Duszona jagnięcina chanfana

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Duszona jagnięcina chanfana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża posiekana cebula

1 duża główka czosnku

3 kg łopatki jagnięcej obranej z tłuszczu

pociętej na kawałki

sól kamienna

biały pieprz

łyżeczka papryki na każdą warstwę

2-4 suszone liście laurowe

2 butelki czerwonego wina (dość dużo

by zalać mięso)

4 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do dużego glinianego garnka lub grubego naczynia do zapiekania włożyć część cebuli, ¼ czosnku i ułożyć warstwę mięsa. Posypać solą, białym pieprzem, słodką papryką i dołożyć pokruszony listek. Układać kolejne warstwy, aż skończy się mięso. Zalać czerwonym winem tak, żeby zakryć mięso. Przykryć, odstawić na 4 godziny – nie do lodówki. Przed gotowaniem uzupełnić wino (bo mięso wchłonie część). Wlać oliwę i położyć na wierzchu natkę pietruszki. Przykryć szczelnie pokrywką lub folią. Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni. Dusić mniej więcej 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dusić jeszcze 2 godziny i kwadrans. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab pieczony w rozmarynie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.