Duszona jagnięcina chanfana

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Duszona jagnięcina chanfana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża posiekana cebula

1 duża główka czosnku

3 kg łopatki jagnięcej obranej z tłuszczu

pociętej na kawałki

sól kamienna

biały pieprz

łyżeczka papryki na każdą warstwę

2-4 suszone liście laurowe

2 butelki czerwonego wina (dość dużo

by zalać mięso)

4 łyżki oliwy

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Do dużego glinianego garnka lub grubego naczynia do zapiekania włożyć część cebuli, ¼ czosnku i ułożyć warstwę mięsa. Posypać solą, białym pieprzem, słodką papryką i dołożyć pokruszony listek. Układać kolejne warstwy, aż skończy się mięso. Zalać czerwonym winem tak, żeby zakryć mięso. Przykryć, odstawić na 4 godziny – nie do lodówki. Przed gotowaniem uzupełnić wino (bo mięso wchłonie część). Wlać oliwę i położyć na wierzchu natkę pietruszki. Przykryć szczelnie pokrywką lub folią. Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni. Dusić mniej więcej 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dusić jeszcze 2 godziny i kwadrans. Podawać z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinach.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.