Gary  Rhodes

Duszona biała fasola


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Duszona biała fasola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

posiekana

2 plasterki boczku wędzonego

pokrojone w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

8 świeżych liści bazylii

1 liść laurowy

100 g suszonej fasoli „Jaś”

600-900 ml bulionu z kurczaka

2 pomidory

obrane

z usuniętymi nasionami

pokrojone w kostkę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podduś cebulę i boczek na maśle i oliwie, w naczyniu, które można wstawić do piekarnika. Dodaj czosnek, bazylię, liść laurowy i fasolę. Zalej 600 ml bulionu z kurczaka, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Piecz przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Dolej bulionu jeżeli będzie go za mało. Kiedy fasola będzie gotowa, stworzy gęsty sos. Dodaj pomidory, sól i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.