Gary  Rhodes

Duszona biała fasola


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Duszona biała fasola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

posiekana

2 plasterki boczku wędzonego

pokrojone w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

8 świeżych liści bazylii

1 liść laurowy

100 g suszonej fasoli „Jaś”

600-900 ml bulionu z kurczaka

2 pomidory

obrane

z usuniętymi nasionami

pokrojone w kostkę

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podduś cebulę i boczek na maśle i oliwie, w naczyniu, które można wstawić do piekarnika. Dodaj czosnek, bazylię, liść laurowy i fasolę. Zalej 600 ml bulionu z kurczaka, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Piecz przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Dolej bulionu jeżeli będzie go za mało. Kiedy fasola będzie gotowa, stworzy gęsty sos. Dodaj pomidory, sól i pieprz.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ogrodowa przekąska serowa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.