Jennifer  Paterson

Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

140 g masła

200 g drobnego cukru

85 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

115 g mielonych migdałów

120 ml mleka

1 łyżeczka wanilii

1 łyżka wrzątku

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Inne składniki

8 posiekanych suszonych śliwek bez pestek

115 g drobniutko posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki cukru

2 zielone pozbawione gniazd nasiennych i poszatkowane jabłka

3 łyżki cukru

mielony cynamon

masło



Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym, włączając mieszadło na 10 sek. Zgarnij dookoła łopatką ciasto we wnętrzu pojemnika i włącz robota jeszcze na 5 sek. Przelej produkt do dobrze natłuszczonej masłem okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Rozsyp posiekane śliwki po cieście. Posyp mieszaniną cukru i migdałów. Rozłóż plasterki jabłek i piecz 45 min. w uprzednio nagrzanej do temperatury 190 stopni C duchówce. Posyp powierzchnię szczyptą cukru i cynamonu. Pokryj wierzch wiórkami masła i ogrzewaj jeszcze 20-25 min. lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy po wyjęciu z ciasta. Pozostaw do ochłodzenia w formie.



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.