Ricardo Larrivee

Dukka


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Dukka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

75 ml całych

zblanszowanych migdałów

1 łyżka stołowa nasion sezamu

2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

½ łyżeczki soli cebulowej

½ łyżeczki soli selerowej

½ łyżeczki nasion kminu

½ łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

pieprz kajeński (do smaku)

 

Przygotowanie:

W moździerzu rozetrzyj migdały. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Przesyp do miseczki. Podawaj dukkę do aperitifów. Obok miseczki z dukką postaw miseczkę oliwy albo oleju słonecznikowego. Najpierw zanurzaj chleb w tłuszczu, a potem w duce. Taką przekąskę znajdujemy na stolikach restauracyjnych w Nowej Zelandii.

powrót

Podobne przepisy

Bułka z farszem na przekąskę
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.