Gary  Rhodes

Ducana


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ducana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g drobno startych batatów

1 mały drobno starty kokos

55 g mąki pszennej

85 g miałkiego cukru

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

30 g miękkiego masła

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszać bataty, wiórki kokosowe, mąkę, cukier i przyprawy. Połączyć z masłem tak, żeby powstała lepka masa. Na blat wyłożyć arkusz folii aluminiowej. Nałożyć tyle masy, żeby wystarczyło na prostokąt o wymiarach 5 cm x 3 cm, o wysokości 2 cm. Zawinąć folię tak, żeby powstała zgrabna paczuszka. Powtórzyć czynność z pozostałą masą. Zagotować duży garnek wody. Ostrożnie wkładać do wrzątku paczuszki ducany. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć z garnka. Rozwinąć z folii i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.