Drobiowe consomme z zieleniną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Drobiowe consomme z zieleniną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l zimnego niesolonego domowego wywaru drobiowego

niewielki pokrojony por

starta marchewka

3 posiekane łodyżki pietruszki

230 g zmielonej kurzej piersi

białko z 2 jajek

sól

 

Przygotowanie:

Wlać wywar do dużego garnka. Zmieszać por, marchew i pietruszkę. Dodać zmielone mięso, białko i 2 łyżki wody. Przetrzeć. Wmieszać masę do wywaru. Zagotować wywar bardzo wolno, bez przerwy mieszając. Białko się zetnie i utworzy na powierzchni warstwę gromadzącą szumowiny. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, przestać mieszać i zmniejszyć gaz. W ściętym białku powstanie otwór. Powiększyć go łyżką i gotować wywar na wolnym ogniu przez 45 minut. Zestawić z gazu i i odstawić na 5 minut. Wyłożyć cedzak podwójną warstwą gazy. Zdjąć jak najwięcej ściętego białka i wyrzucić. Przelać bulion do cedzaka i przecedzić. Nie należy przyśpieszać tego procesu, bo wywar zmętnieje. Po przecedzeniu doprawić i skosztować. Podawać na zimno lub gorąco.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.