Drobiowe consomme z zieleniną

Drobiowe consomme z zieleniną
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać wywar do dużego garnka. Zmieszać por, marchew i pietruszkę. Dodać zmielone mięso, białko i 2 łyżki wody. Przetrzeć. Wmieszać masę do wywaru. Zagotować wywar bardzo wolno, bez przerwy mieszając. Białko się zetnie i utworzy na powierzchni warstwę gromadzącą szumowiny. Kiedy wywar zaczyna wrzeć, przestać mieszać i zmniejszyć gaz. W ściętym białku powstanie otwór. Powiększyć go łyżką i gotować wywar na wolnym ogniu przez 45 minut. Zestawić z gazu i i odstawić na 5 minut. Wyłożyć cedzak podwójną warstwą gazy. Zdjąć jak najwięcej ściętego białka i wyrzucić. Przelać bulion do cedzaka i przecedzić. Nie należy przyśpieszać tego procesu, bo wywar zmętnieje. Po przecedzeniu doprawić i skosztować. Podawać na zimno lub gorąco.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA