Adam Chrząstowski

Drążone ziemniaki z rusztu z farszem z wędzonego sera i ziół, podane z bagietką


Przepis z programu Adam na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 11163

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże ugotowane ziemniaki

100 g wędzonego sera

4 gałązki świeżego tymianku

1 gałązka rozmarynu

4 gałązki natki pietruszki

1 szklanka śmietanki kremówki

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

masło do smarowania

 

Pozostałe

1 bagietka

1 kostka masła

½ pęczka natki pietruszki

½ pęczka bazylii

2 filety anchois

1 szklanka czarnych oliwek bez pestek

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ścinam na 2/3 wysokości i łyżką wydrążam środek. Ser kroję w drobną kostkę i mieszam z posiekanymi ziołami. Doprawiam solą i pieprzem. Wymieszany z ziołami ser nakładam do wydrążonych ziemniaków i przykrywam ściętymi wierzchami. Folię aluminiową smaruję masłem i posypuję solą. Zawijam w to szczelnie ziemniaki i piekę bezpośrednio na węglach. Do śmietanki dodaję sól, pieprz i sok z cytryny mieszam i odstawiam by zgęstniała. Po upieczeniu odwijam ziemniaki z folii i nacinam „na krzyż”. Ugniatam boki, by nacięcia się otworzyły. Nakładam śmietanę. Ręcznym blenderkiem miksuję natkę pietruszki, bazylię i anchovis, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję masło i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Oliwki, czosnek, zioła i przyprawy miksuję na jednolitą masę dodając powoli oliwę z oliwek. Bagietkę nacinam ukośnie w każdą stronę, nie docinając jednak do końca. W powstałe szczeliny wkładam naprzemiennie masło i tapenadę. Całość zawijam w folię aluminiową i piekę na ruszcie.

powrót

Podobne przepisy

Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.