Ainsley Harriot

Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże krewetki

obrane i oczyszczone

z ogonkami

papryczki jalapeno (świeże)

żółte

zielone i czerwone

kawałek imbiru

obrany i starty na tarce

5-6 listków bazylii

łyżka masła

sól i pieprz do smaku

maleńkie czerwone pomidorki koktajlowe

 

 

Przygotowanie:


Patyczki do szaszłyków namoczyć na 15 minut. Starty imbir wymieszać z posiekaną bazylią. Papryczki z szypułkami przekroić wzdłuż, ale nie do końca i wyjąć pestki. Na każdej krewetce ułożyć odrobinę mieszanki imbirowo - bazyliowej, powciskać też trochę mieszanki do papryczek. Krewetki i papryczki posmarować miękkim masłem, tak, by wymieszało się z imbirem i bazylią. Na patyczek wbić krewetkę, przekłuwając ją z jednej strony w poprzek, tak by zwisała, a następnie, w ten sam sposób, papryczkę. Potem wbijać kolejno krewetki i papryczki, aż do końca patyczka (zostawiając parę centymetrów z każdej strony). Drugim patyczkiem przebić krewetki i papryczki od strony „zwisających” końców, tak, by powstało coś w rodzaju drabinki z patyczków, ze „szczebelkami” z krewetek i papryczek. Na końce patyczków można wbić pomidorki. Posypać pieprzem i solą, piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej pięć minut, przewracając po 3 minutach.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.