Nigel Slater

Dorszyk czarny w miso


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Dorszyk czarny w miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

185 ml mirinu

125 ml sake

225 g jasnej pasty miso (dostępnej w orientalnych delikatesach i supermarketach)

225 g cukru

4 filety (po 225 g) z czarnego dorszyka

marynowane plasterki imbiru (dostępne w orientalnych delikatesach i supermarketach)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mirin z sake w średnim rondlu. Pogotuj 20 sekund na średnim ogniu, by odparować alkohol. Dodaj pastę miso i rozmieszaj drewnianą łyżką, aż zupełnie się rozpuści. Dosyp cukier, zwiększ ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, żeby sos wystygł. Ułóż filety na talerzu albo w misce i natrzyj je marynatą, zachowując kilka łyżek sosu w miseczce do podania. Przykryj plastikową folią naczynie z rybą i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C. Zetrzyj nadmiar marynaty z filetów papierowym ręcznikiem. Wstaw rybę pod grzałkę i piecz, aż się zrumieni, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze 10-15 minut, aż filety pośrodku zmatowieją. Podgrzej zachowany sos i podaj gorące filety z sosem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.