Nigel Slater

Dorszyk czarny w miso


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Dorszyk czarny w miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

185 ml mirinu

125 ml sake

225 g jasnej pasty miso (dostępnej w orientalnych delikatesach i supermarketach)

225 g cukru

4 filety (po 225 g) z czarnego dorszyka

marynowane plasterki imbiru (dostępne w orientalnych delikatesach i supermarketach)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mirin z sake w średnim rondlu. Pogotuj 20 sekund na średnim ogniu, by odparować alkohol. Dodaj pastę miso i rozmieszaj drewnianą łyżką, aż zupełnie się rozpuści. Dosyp cukier, zwiększ ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, żeby sos wystygł. Ułóż filety na talerzu albo w misce i natrzyj je marynatą, zachowując kilka łyżek sosu w miseczce do podania. Przykryj plastikową folią naczynie z rybą i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C. Zetrzyj nadmiar marynaty z filetów papierowym ręcznikiem. Wstaw rybę pod grzałkę i piecz, aż się zrumieni, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze 10-15 minut, aż filety pośrodku zmatowieją. Podgrzej zachowany sos i podaj gorące filety z sosem i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sardynki z szarmulą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.