Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem

Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 600 g oczyszczonego fileta z dorsza (najlepiej polędwiczek)
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dorsza przypraw i lekko obsmaż na patelni. Posmaruj musztardą dijon. Na patelni po obsmażaniu dorsza obsmaż pokrojony w kostkę boczek wytapiając z niego tłuszcz, ale nie rumieniąc zbytnio. W melakserze zmiksuj bułkę tartą i skwarki boczku razem z tłuszczem. Masę wymieszaj z musztardą gruboziarnistą i koperkiem i nałóż na wierzch ryby. Cukinię pokrój w cienkie długie paski, przypraw i ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Na to ułóż dorsza. Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 minut. Podaj z cytryną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA