Dorsz z omułkami w curry

Przepis z programu Ideał (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz z omułkami w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

pęczek kolendry

200 ml oleju rzepakowego albo oliwy

200 g omułków, oczyszczonych i wyszorowanych

50 ml białego wytrawnego wina

200 ml bulionu rybnego



Sos curry:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 drobno posiekana szalotka

1 gałązka tymianku

2 łyżeczki łagodnego curry w proszku

2 szczypty szafranu

300 ml bulionu rybnego

1 pokrojona na kostkę marchewka

½ posiekanego pora

1 posiekana łodyga selera naciowego

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka posiekanej kolendry

sok z cytryny, do smaku



Dorsz:

4 filety z dorsza (po 150 g)

2-3 łyżki oliwy

łyżka masła

sok z ½ cytryny



Przygotowanie:

Zmiksuj w naczyniu robota kuchennego liście kolendry ze szczyptą soli i olejem lub oliwą na gładkie purée i przetrzyj przez gęste sitko. Po oczyszczeniu omułków postukaj muszlami o blat i wyrzuć nie zamknięte małże. Postaw duży rondel na dużym ogniu i wlej wino. Dodaj omułki oraz bulion rybny i przykryj pokrywką. Gotuj około 1 minuty, aż muszle się otworzą (wyrzuć wszystkie zamknięte). Odsącz na sicie, zachowując wywar. Wyjmij omułki ze skorupek i odstaw na bok. Sos curry: rozgrzej połowę oleju w dużym garnku na średnim ogniu, dodaj szalotkę oraz tymianek i podsmaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj curry w proszku oraz szafran i smaż kolejną minutę. Dolej bulion rybny i zachowany wywar z omułków. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż się zredukuje i uzyska konsystencję syropu. Rozgrzej pozostały olej w osobnym rondlu i delikatnie podduś marchewkę, por oraz seler naciowy, aż zmiękną (4-5 minut). Dodaj do sosu curry śmietanę i wyciśnij trochę soku z cytryny. Duś jeszcze 2-3 minuty i przecedź sos jarzyn. Wmieszaj posiekaną kolendrę. Dopraw filety z dorsza solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż filety 2-3 minuty na dużym ogniu (zależnie od grubości). Obróć je na drugą stronę, dołóż masło i skrop sokiem z cytryny. Smaż jeszcze 2-3 minuty, podlewając tłuszczem. Przy podaniu odgrzej sos curry i włóż do niego omułki, żeby się zagrzały. Rozłóż je do misek, skrop olejem kolendrowym a na wierzchu ułóż po filecie z dorsza.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.