Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy pomidory suszone, czosnek, pokrojone zioła i część jogurtu. Miksujemy do uzyskania pasty, doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby dolewamy więcej jogurtu, jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta.
Pokrojonego w 6-7 cm szerokości kawałki dorsza układamy na posmarowanej oliwą formie do pieczenia. Smarujemy wierzch pastą z ziołami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy najlepiej z funkcją opiekania ok. 15-18 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje, a ryba w środku się dopiecze, nie przewracamy jej w trakcie pieczenia.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią mrożone warzywa, przyprawiamy pieprzem cayenne, kuminem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażamy ok. 5-6 minut.
W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą i miodem. Wlewamy całość na warzywa i doprawiamy listkami oregano. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.
Układamy porcję warzyw na talerzu a na wierzch układamy kawałek upieczonej ryby. Podajemy z pajdą świeżego pieczywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA