Jacques Pépin

Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Dorsz w skórce z pomidorów i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około ½ szklanki osączonych połówek pomidorów suszonych na słońcu

w oliwie

około ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki tartego parmezanu

4 filety z dorsza (po 180 gramów)

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia plus niewielka ilość do skropienia przy stole

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanej świeżej natki

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać ruszt. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Pomidory pokroić na kawałki 2,5 cm. Przełożyć do malaksera z oliwkami i serem. Zmiksować na niezbyt gładkie piure. Posmarować filety 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć filety na blasze tak, aby się nie dotykały. Nałożyć mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawić pod rusz. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekać przez 5 minut. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybrać natką i podawać. Można przy stole dodatkowo skropić oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Risotto z węgorzem i foie gras
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Risotto
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.