Rick Stein

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kapusta

olej roślinny

bekon

pół cebuli

piwo

dorsz

 

 

Przygotowanie:


Blanszować kapustę we wrzątku. Woda z kapustą musi się jedynie zagotować. Następnie przełożyć kapustę do lodowato zimnej wody i zostawić przez chwilę. W rondlu rozgrzać kilka sporych łyżek stołowych zwykłego oleju roślinnego i dodać pokrojony bekon. Mieszać do czasu, kiedy nabierze złocisto-brązowego koloru. Dodać pół, średniej wielkości cebuli, następnie kapustę, piwo, wywar z kurczaka (około jednej czwartej litra) trochę soli, i dusić wszystko przez 5 do 10 minut. 20 minut przed wstawieniem ryby do piekarnika należy ją posolić. Na patelni rozpuścić trochę masła i posmarować nim rybę. Dzięki niemu ryba uzyska złocisto - brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Następnie włożyć do piekarnika na około 7 minut. Podawać z wcześniej przygotowaną duszoną kapustą z bekonem.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z żabnicy w zalewie z ziół prowansalskich
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.