Andrzej Polan

Dorsz marynowany


Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Dorsz marynowany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g filetów z dorsza

2 zielone jabłka

seler naciowy

2 ogórki

10 limonek

5 cytryn

2 łyżki miódu

cebula dymka

sól

pieprz czarny

papryczka chili

koperek

kilka listków świeżej kolendry

olej Kujawski z bazylią, pomidorami i papryką

Przygotowanie:

Dorsza pokrój w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek, ale ze skórą, seler naciowy, oraz cebulę pokrój w kostkę. Z limonek i cytryny wyciśnij sok, połącz z miodem, cebulą dymką, koprem, papryczką chilli i zalej pokrojone warzywa i owoce. Dopraw solą, pieprzem i listkami świeżej kolendry. Kiedy marynata jest gotowa, zalej nią pokrojonego dorsza. Odstaw na 30 minut do lodówki i podaj mocno schłodzonego. Na koniec rybę skrop olejem Kujawskim z bazylią, pomidorami i papryką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.