Dorsz bacalhau z chlebem

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Dorsz bacalhau z chlebem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże filety (600 gr) bacalhau (suszonego

solonego dorsza)

mleko (do zalania)

pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki

3 suszone listki laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 kg młodych ziemniaków

oliwa

sól

4 brązowe cebule

pokrojone w cieniutkie plasterki

4 grube kromki kukurydzianego chleba broa

1 posiekany ząbek czosnku

4 gałązki natki pietruszki (oberwać listki i posiekać)

3 żółtka

czarny pieprz

¾ filiżanki czarnych oliwek bez pestek (najlepiej portugalskich)

paski pieczonej czerwonej papryki (do przybrania)

 

 

Przygotowanie:


Filety zalać wodą. Moczyć 12 godzin, zmieniając wodę 3 razy. Odsączyć, włożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać plasterki cebuli, listki laurowe, czosnek i ziarna pieprzu. Gotować na małym ogniu 20 minut. W rozgrzanym piekarniku upiec ziemniaki z oliwą i solą – na złoty kolor.
W grubym rondlu obsmażyć na brązowo cebulę na oliwie, a potem dusić do (prawie) skarmelizowania.
Pokruszony chleb wrzucić do miski, wymieszać z czosnkiem, natką pietruszki i żółtkami.
Łyżką cedzakową wyjąć dorsza z mleka (mleko można zużyć do beszamelu). Usunąć skórę i ości. Pieczone ziemniaki spłaszczać uderzeniem pięści. Ułożyć je w porcelanowym naczyniu do pieczenia (średniej wielkości), na wierzch dać kawałki dorsza, na to uduszoną cebulę i przyprawiony chleb. Spryskać oliwą i przyprawić czarnym pieprzem. Przybrać oliwkami i papryką. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dodatkowo spryskać oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.