Dorada z karczochami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Dorada z karczochami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety dorady ze skórą (130 g każdy)

4 karczochy

6 łyżek oliwy extra vergine

ząbek czosnku

cytryna

pęczek natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Filety z dorady myjemy i osuszamy. Karczochy obieramy z zewnętrznych płatków, odcinamy łodygi i czubek kwiatostanu; kroimy najpierw na połówki, usuwamy meszek, kroimy w cienkie cząstki i zanurzamy w wodzie z odrobiną soku cytrynowego. W rondlu z 3 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia lekko zgnieciony ząbek czosnku; dodajemy odcedzone karczochy; solimy i smażymy 7-8 minut; posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Podgrzewamy patelnię teflonową posmarowaną pozostałą oliwą i smażymy filety dorady 3 minuty z każdej strony; doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na talerzach układamy karczochy, kładziemy filety dorady i podajemy ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Galareta z sandaczem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.