Agnieszka Kręglicka

Dorada w soli


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Dorada w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 spore dorady

4 kg grubej soli

spryskiwacz do wody (do kwiatów)

korzeń pietruszki

natka pietruszki

kilka plasterków cytryny

pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Można jej nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem, napełnić słupkami pietruszki i gałązkami natki i plasterkami cytryny, dobrze zamknąć. W żaroodpornym naczyniu wysypać solą dno na grubość około dwóch centymetrów i położyć na tym rybę. Następnie przysypać ją równie grubym kopcem z soli. Całość mocno nawilżyć wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatów i wstawić do gorącego piekarnika. Kilogramowa ryba piecze się około trzydziestu pięciu minut. Można zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć piętnaście - dwadzieścia minut na każdy centymetr. Sól tworząc skorupę zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety.

powrót

Podobne przepisy

Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żabnica w pieprzowych skorupkach
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.